dimecres, 23 de novembre del 2016

GATS: LA SETMANA DE LA CIÈNCIA

La nostra pregunta de la setmana de la ciència és com hi veuen els gats?
 Hi veuen igual que nosaltres? Comparar una mica la visió dels gats amb la nostra, veure el funcionament de l'ull tant del gat com el nostre poder-los comparar amb altres tipus d'animals com ara els insectes (mosques..), els camaleons..

Vam iniciar les activitats veient un petit video de perquè els hi brillen els ulls als gats.
 https://youtu.be/be4z5QU7NFs
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/quequicom/com-funcionen-els-ulls-dels-gats/video/5602914/

A la següent sessió va venir-nos a veure una òptica i ens va explicar el funcionament del nostre ull i de l'ull del gat. També ens va explicar en què es diferenciava l'ull del gat i el nostre.


Després d'aquestes explicacions hem fet activitats relacionades.
Vam anar a l'aula de psicomotricitat i vam experimentar per què els hi brillen els ulls als gats. Reben la llum i aquesta els rebota i la reflecteix cap enfora. Nosaltres per parelles hem agafat una lot i un mirall i hem vist com reflexa la llum de la lot en el mirall.Imitant el que els hi passa als gats. Després hem fet jocs de trobar animals amagats amb les lots com si fossim gats, ja que els gats de nit hi veuen i poden caçar i nosaltres no.

Després d'aquestes activitats vam fer la dissecció d'un ull de vaca, vam veure que els ulls són esfèrics. Vam observar  la còrnia i el nervi òptic.

També vam parlar de fet que no tots els animals tenen els ulls iguals i que no hi veuen igual. Sabem que els gats no veuen el color vermell, per tant veuen en tons blaus i verds, que hi veuen més borrós.Vam estar observant el món a través del paper de cel·lofana de color groc, verd i blau, els colors que veuen els gats. Ens vam adonar que el blau era el més fosc i el que deixa passar menys llum i per tant ens pot protegir més de la claror.  Els hem comparat amb els nostres ulls i hem explicat que nosaltres per millorar la nostra visió utilitzem ulleres i que per agumentar la nostra capacitat visual podem utilitzar altres instruments com el telescopi, les lupes, el periscopi, el microscopi.. hem experimentat amb tots aquests estris.
Després d'aquestes converses i explicacions vam decidir fer-nos unes ulleres de sol.

Vam fer una conversa sobre perquè hi ha animals que tenen els ulls als costats i d'altres davant. Vam arribar a la conclusió que els animals carnívors i caçadors tenen els ulls davant per poder atrapar les seves preses. En canvi els hervivors els tenen als costats per poder tenir un camp visual més ampli i poder-se defensar en cas de ser atacats.
Les mosques hi veuren diferent perquè dins els seus ulls i tenen milers de lents. Ho vam poder veure amb una lent.

Per acabar hem fet una sessió de psico una mica especial i hem fet un circuit a les fosques on el camí estava marcat per cartolines fosforescent que il·luminaven molt amb la llum de Neó. Ha estat espectacular. També hem dibuixat amb colors fosforescents a la sala de psico amb aquesta llum. Ens ho hem passat genial.































































fgfgfg







3 comentaris:

  1. De la famosa disecsio de l'ull vau fer alguna fotillo? M'agadaria moltissim veurels!em crida molt l'atencio! Graciesss!!!!

    ResponElimina
  2. Otres que xulo!!! En Roc em feia posar ulleres perquè no em fes mal a la retina!!! fantàstic

    ResponElimina